Johannesburg Verander Area
 • Vandag

  21°C / 8°C

  Wind 20km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 14%

 • Saterdag

  16°C / 4°C

  Wind 15km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 34%

 • Sondag

  15°C / 6°C

  Wind 12km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 20%

 • Maandag

  18°C / 7°C

  Wind 17km/h

  Reënval 0.1mm

  Humiditeit 36%

 • Dinsdag

  17°C / 7°C

  Wind 18km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 32%

 • Woensdag

  17°C / 7°C

  Wind 7km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 36%


BOEKE

Dié is een van vanjaar se bestes

joan hambidge
Sondag 19 Mei 2013
Flat Water Tuesday -  Ron Irwin
Rob Carrey, ’n dokumentêre fliekmaker vir National Geographic, vlieg terug New York toe om sake tussen hom en sy geliefde, Caroline, te herstel. Hy word egter gekonfronteer met die selfdood van ’n jeugvriend aan Fenton, ’n private skool in Connecticut. Hulle was roeimaats in die God Four-span.
Hierdie debuut vertel nie net die verhaal van roeiers aan ’n skool nie. Dit is die oppervlakverhaal, maar soos die roeiers voortbeweeg, word die roman ’n analise van trauma. Nie alleen die selfdood van die skoolmaat word beskryf nie, maar ook die verdrinking van die hoofkarakter, Rob, se suster, sy verhouding met sy geliefde as volwassene in New York en die traumatiese ervaring van ’n miskraam en dan, die slopende einde van ’n verhouding. (Was die verteller nalatig oor haar bloeding of bloot net oningelig?)
Hoofstukke wissel tussen hede en verre verlede om die impak van die pynlike selfdood te probeer bepaal. Caroline redigeer ’n dokumentêr oor haaie – ’n duidelike vinjet van die troebel waters waarin die karakters hulle bevind.
Die roman begin met ’n brief van John Perry, wie se dood die verhaal bepaal. Hy skryf dit vanuit ’n rehabilitasiesentrum en die invloed van drank op gedrag word besonder goed geanaliseer in hierdie roman. Trouens, ek ken min romans waarin die uitwerking van alkohol so waarheidsgetrou weergegee word. ’n Kroeggeveg in Afrika wys presies wat kan gebeur. Dit word eweneens ’n oomblik van rasseverskille.
Die roman wentel om ’n paar sentrale episodes, bykans pynlike bakens. Die eerste een is die selfdood van die jeugvriend; die tweede een die dood van ’n suster; die derde een die vader se dronkbestuur-episode; die vierde een ’n dronk-episode van Rob wanneer hy homself as ’n verloorder sien (“a wicked loser”, bl. 184); die vyfde Connor se ongeluk en dan ten slotte, Caroline se miskraam. John Perry se dood word goed voorberei in die roman wanneer hy as jong mens op ’n brug staan en spoeg (bl. 160). Terloops, maar met enorme impak, word die ervaring van die suster se begrafnis vertel: inderdaad ’n hou in die maag. Die een broer kan die ander se pyn nie verduur nie. Die roman is dan ook ’n ondersoek na hoe ons weghardloop van pyn, maar dit ons tog ten slotte inhaal.
Die roman gee eweneens ’n besondere blik op die bevoorregte lewe van Amerikaners binne die sogenaamde “blue blood” of Ivy League-bestaan. Ruth Anderson is ’n Yale-opgeleide coxswain en daar is karakters soos John Wadsworth, die “preppy laywer-to-be”, en Colin Payne uit ’n bevoorregte Massachusetts. Dis dan ook Ruth die leier, ’n helder getekende karakter, wat die selfdood aankondig van die klasmaat in ’n tyd waarin Rob se verhouding aan die opbreek is. Sy konstateer reeds vroeg in die roman dat sy kan sien wat aan die gebeur is, terwyl die roeiers daarop konsentreer om vooruit te beweeg.
“The sport is not just about brute power. Or endurance. Or the ability to suffer. Rowing in a team forces you to respond to what other men do in the boat. To adhere to a strategy. To follow commands. To put your petty gripes and prejudices and fears aside.” (bl. 65)
Die roman gee ’n raak beskrywing van New York in al sy geledinge en die eerste toneel waar Carrey en Connor handgemeen raak, word besonder goed beskryf. Die skrywer se dialoog is eweneens oortuigend en jy ruik die sweet en bloed van die karakters. Die ruimtes stink na Lysol. Boonop is dit ’n analise van Amerikaanse klasseverskille: Fenton teenoor Niccalsetti; “tools” teenoor “dorkage” (bl. 94). Outsiderskap op skool (Jumbo haat sy bynaam) en hoe kinders mekaar afknou en “score”, word waarheidsgetrou beskryf. Soos ook die skoolreünie waarin daar ’n kritiese blik gegee word op die Fenton-skool.
Maak jou reg vir een van die beste romans van hierdie jaar. Dit is ’n pakkende roman sonder enige redigeer- of taalfoute.
Die Bob Dylan-motto som dit alles op: ”Behind every beautiful thing, there’s been some kind of pain.”
Die roman word tereg aangeprys deur JM Coetzee op die buiteblad en Ron Irwin is ’n voormalige student van Coetzee. Irwin het ’n ryk geskakeerde roman geskryf waarin al die vlakke verbind word en al die simboliese toespelings by ’n tweede en derde lees netjies op mekaar inspeel. Die volgehoue beelde wat met roei te make het, word netjies verbind.
Die slot is kompleks en laat verskillende interpretasies toe.
* Joan Hambidge doseer Afrikaans en kreatiewe skryfwerk aan die Universiteit van Kaapstad.
ST. MARTIN’S PRESS, sowat R150


 • by

  Ware geloof binne én buite kerk te vind

 • by

  Só het SA Russe, VSA laat skarrel

 • by

  Ons kan wérk, maar 'talk . . . '

 • by

  Streep hier, kol daar – en sy prooi lééf

 • naweek

  Pionierbome gepas vir nuwe tuin, maar leef nie baie lank

 • naweek

  Cathay Pacific weer wêreld se beste, sê 18,85 miljoen

 • naweek

  Eikestad ‘leef en beef’ ook ná oes

 • naweek

  Umbrië, die groen hart van Italië

 • naweek

  Lekkerbek-gaste doen tuin aan

 • naweek

  Beste steak in Suid-Afrika

 • naweek

  Vertoef ’n wyle in die geskiedenis

 • naweek

  Op Emile Joubert se Sondagtafel

 • naweek

  Hoog tyd vir die doodgewone

 • naweek

  Uitsig op dolfyne

 • naweek

  ‘Kry my daar, en vinnig!’

 • streeksnuus

  Joernalis vind vrede in musiek

 • streeksnuus

  Só skryf jy kinderboeke

 • streeksnuus

  Só spel studente op lug

 • streeksnuus

  Net wanneer jy wil, solank dit gou is

 • streeksnuus

  Van Gaalen vir Mount Grace se roete nie ’n goeie ruil

 • streeksnuus

  Los daardie horings uit!

 • leefstyl

  Met apps kan jy gesogte parkeerplek kry

 • vrydag

  Dansresep smaak nou soos karton

 • leefstyl

  5 000 t sand vir stadstrand

 • leefstyl

  Stel koel en kalm grense in werkplek

 • vrydag

  Uitdagende storie bied perspektief

 • leefstyl

  Seep skep werk, gee hoop

 • vrydag

  Bekende paadjie natuurlik uitgevoer

 • vrydag

  ’n Dansfees

 • vrydag

  Arena-kans ná meer as ’n dekade

 • vrydag

  Heelal se wagte

 • vrydag

  Spits jou ore

 • vrydag

  Die werklikheid van ma en poplap

 • vrydag

  Al Vegas se clichés blink

 • vrydag

  Wat’s tops?

 • vrydag

  Skop, skiet en knoei in Kaapstad

 • vrydag

  Oortreffende trap van aksievermaak

 • motors

  Ponie van 60’s herleef

 • leefstyl

  ’n Plesier vir die oog en die tong

 • leefstyl

  TV se ‘Cake Boss’ kom deel sy kennis

 • motors

  Nuwe Figo’tjie bied nog waarde

 • motors

  Ferrari’s groet Kyalami (dalk)

 • leefstyl

  Varkpens bly maar bobaas

 • motors

  Stepway beïndruk op vele vlakke

 • motors

  Inval van die Etios Cross begin

 • motors

  Kwaai NX nie vir sissies in nutsmark

 • motors

  Marquez in reuse se spore

 • motors

  Corsa no. 5 omvattend vernuwe

 • motors

  Nege ding mee om die kroon

 • motors

  Klein ramkat kry sy naam

 • motors

  Loopdop nie meer hoofsondaar

 • motors

  Kopskuif kan tandeknersers red

 • motors

  Nou kan jaers weer hul renvernuf wys

 • motors

  Superwaens in konvooi see toe

 • motors

  Dié VW’s kos min om te bedryf

 • motors

  Panda Cross hups soos jonges

 • motors

  Só lyk Britse top-vragmotor

 • motors

  Mazda het groot planne met ‘2’

 • motors

  M5 perfek vir gesin én alleen ‘druk’

 • leefstyl

  Etes in ’n japtrap

 • leefstyl

  Boere-barok

 • leefstyl

  Hoekom vroue anders bedraad is

 • leefstyl

  Verhouding en fantasie vuur drange

 • leefstyl

  Plek van vrede, rus in babakamer

 • leefstyl

  Die geur van seewier

 • leefstyl

  Jong vroue behoorlik bederf