Johannesburg Verander Area
 • Vandag

  26°C / 12°C

  Wind 7km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 30%

 • Maandag

  24°C / 12°C

  Wind 10km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 32%

 • Dinsdag

  23°C / 12°C

  Wind 17km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 32%

 • Woensdag

  21°C / 10°C

  Wind 19km/h

  Reënval 0.2mm

  Humiditeit 40%

 • Donderdag

  20°C / 8°C

  Wind 12km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 26%

 • Vrydag

  21°C / 9°C

  Wind 16km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 25%


BOEKE

Dié is een van vanjaar se bestes

joan hambidge
Sondag 19 Mei 2013
Flat Water Tuesday -  Ron Irwin
Rob Carrey, ’n dokumentêre fliekmaker vir National Geographic, vlieg terug New York toe om sake tussen hom en sy geliefde, Caroline, te herstel. Hy word egter gekonfronteer met die selfdood van ’n jeugvriend aan Fenton, ’n private skool in Connecticut. Hulle was roeimaats in die God Four-span.
Hierdie debuut vertel nie net die verhaal van roeiers aan ’n skool nie. Dit is die oppervlakverhaal, maar soos die roeiers voortbeweeg, word die roman ’n analise van trauma. Nie alleen die selfdood van die skoolmaat word beskryf nie, maar ook die verdrinking van die hoofkarakter, Rob, se suster, sy verhouding met sy geliefde as volwassene in New York en die traumatiese ervaring van ’n miskraam en dan, die slopende einde van ’n verhouding. (Was die verteller nalatig oor haar bloeding of bloot net oningelig?)
Hoofstukke wissel tussen hede en verre verlede om die impak van die pynlike selfdood te probeer bepaal. Caroline redigeer ’n dokumentêr oor haaie – ’n duidelike vinjet van die troebel waters waarin die karakters hulle bevind.
Die roman begin met ’n brief van John Perry, wie se dood die verhaal bepaal. Hy skryf dit vanuit ’n rehabilitasiesentrum en die invloed van drank op gedrag word besonder goed geanaliseer in hierdie roman. Trouens, ek ken min romans waarin die uitwerking van alkohol so waarheidsgetrou weergegee word. ’n Kroeggeveg in Afrika wys presies wat kan gebeur. Dit word eweneens ’n oomblik van rasseverskille.
Die roman wentel om ’n paar sentrale episodes, bykans pynlike bakens. Die eerste een is die selfdood van die jeugvriend; die tweede een die dood van ’n suster; die derde een die vader se dronkbestuur-episode; die vierde een ’n dronk-episode van Rob wanneer hy homself as ’n verloorder sien (“a wicked loser”, bl. 184); die vyfde Connor se ongeluk en dan ten slotte, Caroline se miskraam. John Perry se dood word goed voorberei in die roman wanneer hy as jong mens op ’n brug staan en spoeg (bl. 160). Terloops, maar met enorme impak, word die ervaring van die suster se begrafnis vertel: inderdaad ’n hou in die maag. Die een broer kan die ander se pyn nie verduur nie. Die roman is dan ook ’n ondersoek na hoe ons weghardloop van pyn, maar dit ons tog ten slotte inhaal.
Die roman gee eweneens ’n besondere blik op die bevoorregte lewe van Amerikaners binne die sogenaamde “blue blood” of Ivy League-bestaan. Ruth Anderson is ’n Yale-opgeleide coxswain en daar is karakters soos John Wadsworth, die “preppy laywer-to-be”, en Colin Payne uit ’n bevoorregte Massachusetts. Dis dan ook Ruth die leier, ’n helder getekende karakter, wat die selfdood aankondig van die klasmaat in ’n tyd waarin Rob se verhouding aan die opbreek is. Sy konstateer reeds vroeg in die roman dat sy kan sien wat aan die gebeur is, terwyl die roeiers daarop konsentreer om vooruit te beweeg.
“The sport is not just about brute power. Or endurance. Or the ability to suffer. Rowing in a team forces you to respond to what other men do in the boat. To adhere to a strategy. To follow commands. To put your petty gripes and prejudices and fears aside.” (bl. 65)
Die roman gee ’n raak beskrywing van New York in al sy geledinge en die eerste toneel waar Carrey en Connor handgemeen raak, word besonder goed beskryf. Die skrywer se dialoog is eweneens oortuigend en jy ruik die sweet en bloed van die karakters. Die ruimtes stink na Lysol. Boonop is dit ’n analise van Amerikaanse klasseverskille: Fenton teenoor Niccalsetti; “tools” teenoor “dorkage” (bl. 94). Outsiderskap op skool (Jumbo haat sy bynaam) en hoe kinders mekaar afknou en “score”, word waarheidsgetrou beskryf. Soos ook die skoolreünie waarin daar ’n kritiese blik gegee word op die Fenton-skool.
Maak jou reg vir een van die beste romans van hierdie jaar. Dit is ’n pakkende roman sonder enige redigeer- of taalfoute.
Die Bob Dylan-motto som dit alles op: ”Behind every beautiful thing, there’s been some kind of pain.”
Die roman word tereg aangeprys deur JM Coetzee op die buiteblad en Ron Irwin is ’n voormalige student van Coetzee. Irwin het ’n ryk geskakeerde roman geskryf waarin al die vlakke verbind word en al die simboliese toespelings by ’n tweede en derde lees netjies op mekaar inspeel. Die volgehoue beelde wat met roei te make het, word netjies verbind.
Die slot is kompleks en laat verskillende interpretasies toe.
* Joan Hambidge doseer Afrikaans en kreatiewe skryfwerk aan die Universiteit van Kaapstad.
ST. MARTIN’S PRESS, sowat R150


 • by

  Die alfabet van ironie

 • naweek

  Werk nou en geniet mooi tuin in lente

 • naweek

  Judasboom van gebied om Middellandse See

 • by

  ’n Atlas van die brein

 • naweek

  Die Stonehenge-misterie

 • leefstyl

  Heerlike feeskos vir die Paastyd

 • naweek

  Die koeël is deur die kerkies

 • naweek

  Deur die lens: Gepla met hom

 • by

  ’n Taai klap se soet nasmaak

 • naweek

  Moenie dat die twee Philips jou verwar nie

 • by

  Sokkerkoors kort nog

 • naweek

  Wen sade met jou blomfoto’s

 • naweek

  Bosmans haal top-100-lys met drie wyne

 • naweek

  Jazz in katedraal se maag

 • by

  Hou op om varke te beledig!

 • naweek

  Breëstraat die nuwe Langstraat?

 • by

  ‘Dan sê jy nog, Meneer, die vis is duur’

 • naweek

  Chenin blanc gepas vir haas enige smaaktog

 • naweek

  Wat gis?

 • motors

  Nuwe model sal koppe laat draai

 • leefstyl

  Gee jou oor aan lekker

 • leefstyl

  Eetgoed

 • leefstyl

  Soetgoed

 • leefstyl

  Drinkgoed

 • leefstyl

  Groot kuierplekke vir vroue én mans

 • motors

  Voorwieldryf vir BMW se buksie

 • motors

  In 40 jaar ry Golf steeds op suksespad

 • motors

  Landy rol nóg klippe uit jou pad

 • motors

  GLA is meer pret as prakties

 • motors

  Nuwe X-Trail lyk sommer na meneer

 • motors

  Hou kroos tevrede op lang pad

 • motors

  Die volgende Disco

 • motors

  Chinese bussies durf Toyota aan

 • motors

  Golf-eksklusiwiteit teen ’n prys 

 • motors

  Daar’s Márquez – en dan die res

 • motors

  Ricciardo se appèl kon probleme skep

 • motors

  Poulter skop modder in ander jaers se oë

 • motors

  K53 erger as sit tussen Kaapse Crusader-ondersteuners

 • motors

  Jy sal net wil voet in die hoek sit

 • motors

  Ry-entoesiaste sal gaande wees

 • motors

  Hoe kom VWSA en ABO bymekaar uit?

 • motors

  Verkeerdes nou varke in die verhaal

 • motors

  Raak persoonlik met hierdie buksie

 • motors

  Gister se heldedade bly spook

 • motors

  Huur eerder motor as koop?

 • leefstyl

  Blooskwale wat maak dat jy die dokter vermy

 • leefstyl

  Tyd dat kinders slim word: Laat hulle speel!

 • leefstyl

  Kleurige groente in tienerjare ‘kan kanker keer’

 • leefstyl

  Die vele fasette van smaak

 • leefstyl

  5 basiese smake

 • leefstyl

  Wat beïnvloed smaak?

 • leefstyl

  Mooigoed vir jou inkopielys

 • leefstyl

  Kies die regte blaaier

 • jip

  ’n ‘Loner’ wat sê net wat hy dink

 • jip

  Rooies verras Monnas

 • jip

  Monument se netbal kook

 • jip

  Drie Paastoernooie dié naweek

 • jip

  Klofies verhang bordjies teen Affies

 • Verbruikersforum

 • jip

  Uitslae

 • jip

  Viljoen kán in tienertaal skryf

 • jip

  Dié boek is nie vir tieners nie

 • jip

  Pryse wag vir wenners van gedigtekompetisie

 • jip

  Om dertig te word

 • jip

  Wetenskap, ontmoet Kuns