Johannesburg Verander Area
 • Vandag

  16°C / 3°C

  Wind 17km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 34%

 • Sondag

  14°C / 5°C

  Wind 13km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 24%

 • Maandag

  17°C / 7°C

  Wind 11km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 39%

 • Dinsdag

  17°C / 7°C

  Wind 12km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 43%

 • Woensdag

  17°C / 7°C

  Wind 8km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 33%

 • Donderdag

  18°C / 9°C

  Wind 13km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 28%


By

‘Dis net nóg ’n boek’

Bowenal steeds Annelie

Vrydag 19 Julie 2013

Swart op wit is nie ’n comeback nie. Dit is maar net nóg ’n boek. Die verskil is dat ek oortuig was ek sou geen verdere boeke kon skryf voor dié een nie geskryf gekom het nie.

Daardie Sondag in November 2010 noem ek die “rasorkaan”, die “Dag van die Lamppale”. ’n Dag van verlamming, bewerasie, ’n oorvol blaas. Ek wou opgooi. Dit het gevoel asof ek 5 m bo die grond hang. My kop het heeltyd so groot en vol water soos ’n waatlemoen gevoel.

Om as ’n rassis uitgekryt te word is nie so erg nie, want ek weet wat in my hart aangaan. ’n Boek wat nie aanvaar word nie, is nie die einde van my wêreld nie. ’n Mens kan herwerk, ’n nuwe boek aanpak. Omdat die waarheid in my kop vasgemaak is, het ek net aan my eie waarheid vasgehou en geweet dit sal mettertyd beter raak.

Ek is spyt ek het gesê ek hou nie van swart mense nie. Doodgewoon omdat dit nie die waarheid is nie. Ek hou nie van barbare nie, of hulle wit of swart of turkoois is.

’n Slip of the tongue . . . Dit was ’n woordongeluk. Of ’n woord-asprisheidjie. Of ’n yslike woord-strontspul. Daar was al baie kere in my lewe dat ek nie my woorde reg uitgekry het nie. And so say all of us . . .

Om trane op te krop is een van my swaktes. Ek weet ek krop te veel op wanneer ek soggens wakker word met pyne in my kakebeen van kners in my slaap. My wal bars as ek kwaad raak en gewoonlik is dit heeltemal buite verband.

Soms was daar moord in my kopSoms selfmoord. Soms ’n oorverdowende gedruis. Soms ’n moedverlorendheid groter as ekself. Ek het geweet daar is nie ’n maklike uitweg nie; ek moet net voortstap op my reis. Want by wyse van spreke, al loop ’n leuen tog ook hoe snel, die waarheid agterhaal hom wel.

Met my seerkry het ek alles en enigiets gedoen, van vloek tot bid. Anderkant uit tot by vreet en brei en tuinmaak en snags in die meenthuiskompleks se straatjies ronddwaal. Die kerkorrel was my sanity. Boweal was Chris, my standvastige ou gryse, my vashouplek, my bridge over troubled waters. Onder sy beskerming kon ek my kragte bietjies-bietjies herwin.

Pyn is niemand se speelmaat nieEk leef en leef en leef daarmee saam, totdat dit vanself sagter raak.

Onreg? Wie is ék om te bepaal wat was onregverdig en wat nie? Die slegste van alles was om te voel ek leef in ’n glasborrel sonder suurstof. Dat ek nie geweet het wie ek kon vertrou nie. Dis afbrekend vir die psige om in wantroue te leef.

Ek het nie weggekruip nie. Net eenkant gebly. Gaandeweg het ek agtergekom dis moontlik mý persepsie dat swart mense my met minagting aankyk. Lank voor Swart op wit klaargeskryf was, veral toe ek agterkom hoeveel swart mense in der waarheid hul hande onder my indruk en my bo hou, het ek weer in die bondel inbeweeg.

Toe kry ek steun uit ’n onverwagte oord. Die joernalis en skrywer Sandile Memela het die literatuurpolisie in Pretoria News gekritiseer – literatore wat skrywers se menings voorskryf voordat hulle pryse toeken. Sandile was een van baie. Báie. Genadiglik bepaal ék nie die spyskaart vir mediamense nie. Hulle besluit self wat hulle wil eet. Ek dink steeds politieke korrektheid is ’n aangeplakte boetie-boetie-spelery.

Ek het my skryfloopbaan teruggevat, maar ’n mens vergeet nooit. Die brein is ’n spons wat herinneringe opsuig. Genadiglik kan jy nie net gaan lê en vanself doodgaan nie. Jy móét die reis voortsit, dag vir dag. Oral staan engele wat oor jou waak; engele waarvan jy nooit kon droom nie.

Die één terugslag wat my verreweg die hardste gestamp het, was toe ek onlangs emosioneel genoodsaak is om uit my orrelpos te bedank. Ná maande van kneltering waarin ek uitgemaak is as valsaard wat die ampsbediening ondermyn en ’n ou kommissietjie bevind het ek voldoen nie aan gemeentestandaarde nie, het ek my rug finaal op die kerk gedraai. Dit was ’n groteske ontnugtering om eerstehands te beleef dat my kerk en God nie met dieselfde kaarte speel nie. My vertroue in kerkstrukture het soos ’n dunne riet geknak. Gelukkig is daar baie bome waaronder ek my eie kerk kan bou, met net ekself as kommissielid.

Om boeke te skryf is verreweg die bevredigendste en bevrydendste werk wat ek al gedoen het. Ook die moeilikste. Ek kán nie ’n “8-tot-5-werk” vir ’n baas doen nie. My gees wil nie so vasgebind wees nie. My Coen-broer van Oudtshoorn sê altyd: “Suster, jy’s nie onderdanig genoeg gebore om vir ’n baas te werk nie.” Skryf is nie romanties nie, dis rugbreekwerk. My ou bruin lessenaar kan ’n baie eensame plek wees. Tog is dit soos ’n witkruisarend wat op windstrome sweef.

Die woorde in my boeke kom nie altyd so maklik en vlot as wat dit uiteindelik lyk nie. Dikwels is dit ’n stryd der stryde. Daar loop weinig siele op dié aarde rond wat deurentyd hul woorde goed oordink.

Met dié boek los ek vir my kinders ’n memorieboek. Daar is geen les in nie. Dit gebeur net so gereeld dat kinders hopeloos te min van hul ouers se sielsake weet. Seker maar ’n soort erfenis uit die ouer geslagte wat nie gedink het kinders se ore moet alles hoor nie. Ek wil graag hê my en Chris se kinders moet weet van hul ouers se dinge.

Life goes on staan voorin, want alles raak weldra hanteerbaar. Pyn is nie meer elke sekonde binne-in jou nie. Jy stap aan op die reis. Jy vergeet dit was ’n Hanlie (Retief) -rubriek. Jy dink daaraan as ’n Annelie-rubriek. Ek’s lankal nie meer kwaad vir haar nie. Want dalk het sy my die grootste guns van my lewe bewys. As ek iets saam met haar móét drink, sal dit sommer ’n hele bottel hanepoot wees. Sommer so uit die bottel.

Dis te gou om te sê dié tyd in die koue was ’n goeie ding. Maar Annelie Botes was Annelie Botes lank voor sy boeke geskryf het.

 • Marlene Malan is ’n Rapport-redaksielid. Sy verpes pretensie, politieke korrektheid en opportunisme.


 • by

  Streep hier, kol daar – en sy prooi lééf

 • naweek

  Bruid van die Jaar: April 2014

 • naweek

  7 Dinge wat jy die naweek kan doen

 • by

  Só het SA Russe, VSA laat skarrel

 • by

  Ons kan wérk, maar 'talk . . . '

 • by

  ​Woedende ma steek ’n sweer oop

 • by

  Ware geloof binne én buite kerk te vind

 • naweek

  Deur die lens: Kyk net noord

 • naweek

  Soos ’n lam ter smaaklike slagting

 • naweek

  Gebou op blink klippies

 • naweek

  Beste steak in Suid-Afrika

 • naweek

  Bekyk Manhattan van immigrante-eiland af

 • naweek

  Tafelwyn waaroor haan kán kraai

 • naweek

  Trinchado’s vir daardie oerlus

 • naweek

  ‘Kry my daar, en vinnig!’

 • naweek

  Oporto se seëning

 • naweek

  Pionierbome gepas vir nuwe tuin, maar leef nie baie lank

 • naweek

  Cathay Pacific weer wêreld se beste, sê 18,85 miljoen

 • naweek

  Dans-dans, ballerinatjie

 • naweek

  Eikestad ‘leef en beef’ ook ná oes

 • naweek

  Umbrië, die groen hart van Italië

 • naweek

  Lekkerbek-gaste doen tuin aan

 • naweek

  Vertoef ’n wyle in die geskiedenis

 • naweek

  Op Emile Joubert se Sondagtafel

 • naweek

  Hoog tyd vir die doodgewone

 • naweek

  Uitsig op dolfyne

 • leefstyl

  Met apps kan jy gesogte parkeerplek kry

 • streeksnuus

  Joernalis vind vrede in musiek

 • streeksnuus

  Só skryf jy kinderboeke

 • streeksnuus

  Só spel studente op lug

 • streeksnuus

  Net wanneer jy wil, solank dit gou is

 • streeksnuus

  Van Gaalen vir Mount Grace se roete nie ’n goeie ruil

 • streeksnuus

  Los daardie horings uit!

 • vrydag

  Dansresep smaak nou soos karton

 • leefstyl

  5 000 t sand vir stadstrand

 • leefstyl

  Stel koel en kalm grense in werkplek

 • vrydag

  Uitdagende storie bied perspektief

 • leefstyl

  Seep skep werk, gee hoop

 • vrydag

  Bekende paadjie natuurlik uitgevoer

 • vrydag

  ’n Dansfees

 • vrydag

  Arena-kans ná meer as ’n dekade

 • vrydag

  Heelal se wagte

 • vrydag

  Spits jou ore

 • vrydag

  Die werklikheid van ma en poplap

 • vrydag

  Al Vegas se clichés blink

 • vrydag

  Wat’s tops?

 • vrydag

  Skop, skiet en knoei in Kaapstad

 • vrydag

  Oortreffende trap van aksievermaak

 • motors

  Ponie van 60’s herleef

 • leefstyl

  ’n Plesier vir die oog en die tong

 • leefstyl

  TV se ‘Cake Boss’ kom deel sy kennis

 • motors

  Nuwe Figo’tjie bied nog waarde

 • motors

  Ferrari’s groet Kyalami (dalk)

 • leefstyl

  Varkpens bly maar bobaas

 • motors

  Stepway beïndruk op vele vlakke

 • motors

  Inval van die Etios Cross begin

 • motors

  Kwaai NX nie vir sissies in nutsmark

 • motors

  Marquez in reuse se spore

 • motors

  Corsa no. 5 omvattend vernuwe

 • motors

  Nege ding mee om die kroon

 • motors

  Klein ramkat kry sy naam

 • motors

  Loopdop nie meer hoofsondaar

 • motors

  Kopskuif kan tandeknersers red

 • motors

  Nou kan jaers weer hul renvernuf wys

 • motors

  Superwaens in konvooi see toe

 • motors

  Dié VW’s kos min om te bedryf

 • motors

  Panda Cross hups soos jonges

 • motors

  Só lyk Britse top-vragmotor

 • motors

  Mazda het groot planne met ‘2’

 • motors

  M5 perfek vir gesin én alleen ‘druk’