Johannesburg Verander Area
 • Vandag

  15°C / 2°C

  Wind 15km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 36%

 • Sondag

  14°C / 5°C

  Wind 15km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 25%

 • Maandag

  16°C / 6°C

  Wind 14km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 28%

 • Dinsdag

  17°C / 5°C

  Wind 19km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 27%

 • Woensdag

  16°C / 5°C

  Wind 7km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 35%

 • Donderdag

  16°C / 4°C

  Wind 8km/h

  Reënval 0.0mm

  Humiditeit 24%


Dana Snyman

Rubriek: Afrikaners is mos hoflik, dit kan julle glo

Beeld-deurloop

Vrydag 16 Augustus 2013

Ons Afrikaners is darem hoflike mense – veral as dit by die groetslag kom.

Ons sal beswaarlik iemand groet, dan wil ons weet hoe dit met hom of haar gaan. “Hoe gaan dit?” sal jy vra. En dan sal die ander een, sê maar, antwoord: “Nee, dit gaan goed, dankie.” Let wel: “Nee, dit gaan goed, dankie.” Asof die persoon effens twyfel of dit regtig goed gaan.

Min mense sal reguit vir jou sê: “Dit gaan sleg, man.” Of: “Man, ek het soveel ellende. Die lewe is ’n gemors.”

Ons is hopeloos te hoflik daarvoor. Jy sal, wanneer dit nie te goed met jou gaan nie, eerder iets sê soos: “Ek is darem nog in een stuk.” Of: “Ek skop darem nog.” Of hoe het my oorle oom Japie altyd gesê as jy hom vra hoe dit gaan? “Aanhou, uithou, kophou en bekhou, ou maat.”

’n Tante in Namakwaland het eenkeer toe ek haar vra hoe dit gaan, geantwoord: “Ek het darem gelukkig vanoggend bo die grond wakker geword, Kind.”

Iemand sal ook vir jou sê: “Ek haal darem nog asem.” Of: “My kop is darem nog in die lug en my voete op die grond.” Of: “Arm maar geduldig.”

Dan is daar dié wat eintlik wil kla, maar besef dit sal nie help nie. Vra jy so een hoe dit gaan, antwoord hy of sy: “Dit gaan met my maar soos dit met ’n arm man gaan.” Ander sal sê: “Dit sal tog nie help om te kla nie” – en dan byvoeg: “ ’n Toe bek is ’n heel bek.”

Dalk verbeel ek my dit net, maar dit voel vir my asof dit veral mans is wat sulke gelaaide antwoorde gee wanneer jy hulle vra hoe dit gaan. Vra jy ’n vrou hoe dit gaan, sal sy nie sommer antwoord “Stil soos ’n landmyn – moet net nie op my trap nie” nie. Of: “Die dokter sê ek lewe darem nog.”

Daar is ook dié wat vir jou wil sê dit gaan goed met hulle, dan gee hulle vir jou ’n kort verduideliking hoekom dit goed gaan. Hulle sal sê: “Dit gaan goed. Dis mos darem al weer Vrydag.” Of: “Dit gaan goed. Die Bokke het darem ’n slag weer gewen.”

Ander kere groet jy ’n ou en vra hom hoe gaan dit, dan antwoord hy: “Kan nie kla nie.” Ek wonder soms wat dit beteken. Kán die persoon nie kla nie? Of wíl die persoon nie kla nie? Partykeer sal een wel vir jou sê: “Ek wil nie kla nie.” En dan begin daardie persoon oor allerhande dinge te kla.

Dan kry jy natuurlik die optimiste – dié wat jou ’n ferm handdruk gee en sê: “Ek moet net keer of dit gaan beter.” Of: “Die Here is goed vir my.”

Ek het ook eenkeer ’n man gevra hoe dit gaan, toe antwoord hy: “Dit gaan met my goed. Ek voel soos ’n oorlogskip op ’n visdam.” Toe kyk hy my in die oë en vra: “En hoe gaan dit met jou?”

“Wil jy regtig weet?” is al waaraan ek kon dink om vir hom te sê. • spotprent

  Spotprent, 26 Julie

 • rubrieke

  Wie is Afrikaans se vyande?

 • voorblad

  Beeld se voorblad, 26 Julie 2014

 • Dis tyd vir doen, nie vir braai

 • Aanhaling van die week

 • Wat sê jy?

 • 45571

 • aktueel

  PW se woede teenoor Madiba

 • voorblad

  Beeld se voorblad, 25 Julie 2014

 • spotprent

  Spotprent, 25 Julie

 • rubrieke

  Ek sal weer vlieg, maar gee my ’n waarborg

 • rubrieke

  Zuma swak tuis en beter buite

 • hoofartikels

  Baie vrae oor staat se plan vir kernkrag

 • briewe

  Vra vir ’n draadgekoppelde alarmstelsel

 • briewe

  Nie seker of ek hartseer, verward of kwaad moet wees oor dié skrywe

 • briewe

  Sing ‘Nkosi Sikelel’ iAfrika’ in Afrikaans

 • briewe

  Meer universiteite met Afrikaans nodig

 • briewe

  ‘Veldslag’ oor kos lê nog voor ons

 • briewe

  Christene glo;wetenskap bewys

 • briewe

  Ek bly ook in kerk tot hul my verstaan

 • sielsgoed

  Goeie Nuus

 • sielsgoed

  Uit die Woord

 • Wat sê jy?

 • rubrieke

  Pad na revolusie loop deur maag

 • So sê Beeld-lesers op Facebook en Twitter

 • spotprent

  Spotprent, 24 Julie

 • rubrieke

  Die dag toe die ‘CEO’ van ’n myn kom kuier

 • aktueel

  Taaldebat sonder ’n rasonderrok

 • rubrieke

  Lot van Dasnois sleg vir vryheid

 • hoofartikels

  Boewe wys die EFF se ware kleure

 • voorblad

  Beeld se voorblad, 24 Julie 2014

 • briewe

  Ek het De Kock nie in die steek gelaat

 • briewe

  Nuwe planne vir kaarte in rugby

 • briewe

  Losprys vir ‘Stem’al in 1994 betaal

 • briewe

  Taegrin se dood: Net nóg ’n misdaad?

 • briewe

  Balpeutery vernederend vir SA, spelers

 • briewe

  Dit klink asof jy in ander land woon

 • sielsgoed

  Uit die Woord

 • sielsgoed

  Goeie Nuus

 • Wat sê jy?

 • So sê Beeld-lesers op Facebook en Twitter